Vanzare – Cumparare

Un vechi proverb aroman spune ca “marfa buna se vinde de acasa”. Dar in realitatea cotidiana, de acasa se poate vinde tot felul de marfa : prea cruda, prea ambalata (ca sa nu zic vopsita), chiar si expirata. Dupa scandalul dintre principalii parteneri de afaceri din Liga 1, m-am uitat si eu, desi stiam in linii mari, cati jucatori potential extrem de valorosi au venit sa isi arate calitatile la cea mai titrata echipa a Romaniei.
Primul a fost Iancu, bucurestean la origine, un jucator cu toate calitatile pentru care Hagi are obsesie : stangaci, tehnic desi nu dribleaza pe nimeni, cu un relativ sut de la distanta. Tin minte ca i-am vazut in direct primul gol din Liga 1, dupa care Hagi l-a schimbat destul de repede. Parea destul de obosit si suficient de atunci, cum nu se caracterizeaza un jucator de 18 ani. Nu a facut mai nimic pe la Steaua, iar mai tarziu nici Hagi nu l-a mai vrut, chiar daca a dat golul din care Viitorul a reusit surpriza castigarii campionatului.
A urmat Tarnovan, dar , aparut parca din neant, pentru ca a fost luat de junior, tot in neant a disparut. Dupa care au inceput jucatorii cu clauza care mai de care. Tanase, 30 de milioane, Nedelcu, comparat cu Gica Popescu, Benzar si “perla coroanei” Florinel Coman, acelasi jucator ca Mbappe. Pana acum doar la culoare, ca sa fiu rautacios.
Doi au plecat deja, si cred ca mai urmeaza. Dar nicidecum dupa vrerea patronului, pentru ca nu prea se poate. Din mai multe puncte de vedere : jucatorii romani nu fac fata in campionate puternice, ultimele transferuri facute pe bani multi nu au confirmat, Steaua nu joaca in cupele europene, aglomeratie mare care nu poate duce la o cristalizare a unui prim unsprezece tip, schimbari facute prea repede sau prea tarziu, autoritatea lui Dica subtiata grav de declaratiile patronului care este mult prea sincer cateodata. Referitor la asta, francezii au o vorba : toute verite n’est pas bonne a dire! Adica : nu tot adevarul este bun de spus!
Concluzia (desi este bine sa nu tragi concluzii) este ca Bacali nu se dezminte si incearca sa faca profituri si performante in timp record. Si parca se incapataneaza uneori sa faca niste lucruri gresite care sunt evidente de la distanta. De cate ori a luat jucatori mai multi de la o echipa nu a reusit sa inchege o Concluzia (desi este bine sa nu tragi concluzii) este ca Bacali nu se dezminte si incearca sa faca profituri si performante in timp record. Si parca se incapataneaza uneori sa faca niste lucruri gresite care sunt evidente de la distanta. De cate ori a luat jucatori mai multi de la o echipa nu a reusit sa inchege o echipa buna. Ne aducem aminte episoadele Unirea si mai recentul Astra.
In incheiere, un banc cu evrei, care poate caracteriza intr-o oarecare masura situatia :
Itic si Strul erau prieteni de-o viata. Itic detinea un tablou frumos, o adevarata capodopera, mostenit de la strabunicii sai si pe care pusese ochii Strul.
– Draga Itic, incepe Strul, uite iti propun o afacere, nu vrei sa vinzi tabloul ala frumos al tau? Platesc oricat.
– Pai nu stiu ce sa zic, raspunde Itic. E mostenire de familie, foarte vechi si destul de scump. Cat oferi? – Uite, iti dau 10.000 de dolari. E bine?
– E bine, draga Strul, e bine! Strul ia tabloul si pleaca bucuros acasa.
Dupa un an, Itic ii face o vizita si vrea sa-si ia tabloul inapoi.
– Draga Strul, uite de la mine 11.000 de dolari. Imi dai tabloul inapoi?
– Sigur! Itic se intoarce acasa cu tabloul. Peste un alt an, Strul ii ofera 12.000 de dolari pe el si il rascumpara. Si uite asa, tot cumparand-ul de la unul la altul, tabloul ajunsese sa valoreze 30.000 de dolari. La un moment dat, Strul se duce la Itic – detinatorul de moment – sa-l cumpere din nou. Itic, din pacate, vanduse tabloul unei persoane care oferise mult mai mult.
– Imi pare rau, draga Strul, insa a venit un client si i l-am vandut pe o suma frumusica! Imi pare rau!
– (Strul, vizibil afectat) Pai bine, draga Itic, nu ne mergea noua bine in afacerea asta?! Trebuia sa-l bagi si pe altul…
Si, la cum au mers pana acum afacerile dintre Hagi si Becali, pot sa stea linistiti : sigur nu se baga nimeni in afacerile lor!
Sursa foto : libertatea.ro


Articolul 'Vanzare – Cumparare' nu are nici un comentariu

Fii primul care comenteaza acest articol!

Scrie ceva despre acest articol

Adresa de email nu va fi publicata.

Web development by Roweb

Blog de fotbal online