Vizionarul Boloni

           Despre Ladislau Boloni nu s-au scris foarte multe desi poate ca ar fi trebuit. De la nationala a plecat dupa iminenta si inoportuna numire a lui Hagi ca selectioner, ceaa ce i-a adus un capital de simpatie si suporterii au avut o umbra de regret, cand, dupa despartirea de echipa nationala si numirea la Sporting a reusit sa castige campionatul si cupa in Portugalia. Asta in timp ce noi ne lingeam ranile si ne pregateam pentru meciurile matinale ale mondialului asiatic de unde lipseam dupa 3 participari consecutive. A urmat o cupa prin Golf, apoi campionatul cu Standard Liege in 2009 si doua supercupe cu acelasi club in 2008 si 2009. La astea se adauga si promavarea de pe primul loc in 98 cu Nancy, la acea vreme in Ligue 2. Nu este un palmares prea bogat dar avand in vedere comparatiile cu alti antrenori romani este unul deosebit.
            Dar nu asta este cea mai importanta mostenire a lui Boloni. Cea mai importanta mostenire a lui este faptul ca a promovat cativa jucatori care au ajuns ulterior jucatori cu state vechi in campionatele puternice din Europa.
Cel mai important nume propus de Boloni este fara indoiala Cristiano Ronaldo. Acesta cred ca nu mai are nevoie de nicio prezentare, mai ales acum cand a reusit sa ii ia fata lui Messi, dupa ce a muncit din ce in ce mai mult, si nu a disperat nici cand acesta a  castigat 4 baloane de aur. A muncit si a asteptat sa ii vina randul. Dar nu este numai el. In acea perioada a mai promovat la Sporting doi jucatori tineri si de perspective la acea vreme dar care din pacate nu au confirmat. Este vorba despre Hugo Viana, un mijlocas polivalent foarte talentat care la 18 ani a debutat in nationala Portugaliei si a participat cu aceasta la CM 2002 si 2006, si la Euro 2012. Pe langa Sporting a jucat la Newcastle, Valencia si Braga pana sa se piarda prin campionatele arabe. Mult mai cunoscutul Ricardo Quaresma, un jucator care a mai trecut pe langa Sporting la Barcelona, Porto, Inter, Chelsea, Besiktas si dupa Al Ahli a revenit la Porto pentru care joaca in aceasta seara impotriva lui Basel. Pentru nationala Portugaliei a jucat doar 37 de meciuri, foarte putin pentru un jucator cu un potential urias ca al sau.
Din Franta vin alte doua nume grele pentru fotbalul francez. Boloni a fost cel care l-a promovat la echipa mare a lui Rennes pe Yoan Gourcuff, care a fost imediat cumparat de AC Milan. Intre timp a mai trecut pe la Bordeaux, iar acum joaca la Lyon, fiind unul din cei mai importanti jucatori ai ultimilor ani din Ligue 1. Alt jucator care a beneficiat de increderea lui Boloni este Jeremy Menez, atacantul care face furori in tricoul lui Milan in acest sezon, dupa ce a primit foarte putine sanse la echipa din orasul sau natal, PSG. Boloni i-a dat tricoul cu numarul zece la Monaco lui Menez cand l-a adus de la Sochaux. Acesta s-a transferat ulterior la Roma pentru a-l inlocui pe conationalul lui, Ludovic Giuly.
Niste nume impresionante, iar dupa greutatea lor nu ne putem da seama decat de flerul lui de antrenor si ochiul pe care il are la jucatori tineri. Iar asta nu ne face decat sa ne intrebam cum ar fi fost daca nu se faceau atunci presiuni asupra lui pentru a pleca de la echipa nationala. Sunt curios cum ar fi aratat echipa nationala si daca reuseam sa ne calificam la CM 2002. Dar aceste raspunsuri nu le vom afla niciodata.

Articolul 'Vizionarul Boloni' nu are nici un comentariu

Fii primul care comenteaza acest articol!

Scrie ceva despre acest articol

Adresa de email nu va fi publicata.

Web development by Roweb

Blog de fotbal online