Un Euro slab

Ca oricare, asteptam mai mult spectacol de la acest Euro. Asteptam o atmosfera frumoasa. Asteptam o transmisiune pe un canal national, asa cum ne-am tot obisnuit. Singurul avantaj pe Dolce e ca ascultam alte comentarii fata de cele cu care suntem obisnuiti, si alti experti fata de ce aveam inainte, desi incantatiile pseudo-filosofice ale lui Cornel Dinu pe latraturile nostalgice ale Silviu Samuila nu ma atrag in nici un fel. Nea Cornel ne vorbeste despre verticalizare si calitatile fara pereche ale sarbilor, neam din care el insusi se trage, iar Samuila plange dupa injuraturile lui Nea Gigi care ii faceau ratingul sa explodeze.
Cei mai oropsiti insa sunt jucatorii. Unii au mai mult de 60 de meciuri jucate sezonul asta. Harry Kane parca avea 62 cu repriza impotriva celorlalti britanici din grupa. Mi se pare totusi extraordinar de mult. In conditiile in care si exigentele fizice au crescut cred ca au nevoie de mult mai mult decat o doza zilnica din meldoniumul asta care e la mare pret perioada asta.
Terenurile arata prost. Asa o fi. Dupa cate 30 de meciuri pe sezon cred si eu ca arata prost. Sunt la fel de uzate ca jucatorii. Norocul organizatorilor e ca pot dopa iarba fara probleme. Dar si asta poate fi insuficient la un moment dat.
Desi dupa meciul cu Franta ne umflasem putin, ne-a revenit putin suflul. Noua, ca jucatorilor li s-a intamplat invers. O a doua etapa pe care o preconizam intr-un scenariu normal in grupa noastra inainte de inceperea campionatului. Luam bataie cu Franta si facem egal cu Elvetia. Cu o exceptie. Nu ne asteptam ca noi sa dam o replica tare “cocosilor” in prima etapa, si nu ne asteptam ca ei sa se chinuie cu Albania pana in minutul 86. Dar Giroud nu e David Trezeguet si nici Griezmann nu e Zinedine Zidane. Fac si ei ce pot desi noi vrem mai mult de la ei. Poate prea mult.
Singura surpriza a campionatului pana acum mi se pare Italia. Batranii italieni inca mai pot. Desi fapt confirmat de toate doamnele din Romania plecate la munca in “cizma”, inca nu credeam. Cu doua victorii si-au asigurat calificarea si un adversar facil in optimi.
Ucraina e pana acum deceptia campionatului, vedetele Yarmolenko si Konoplianka nu au reusit sa-si duca echipa pe locurile fruntase din grupe. Daca au reusit patru goluri cu noi, cu Germania si Irlanda de Nord au reusit doar sa ia patru goluri. Mai greu cu altii. Si favorita Belgia are sanse mari sa ii urmeze. Una dintre ele oricum trebuie sa se duca, si belgienii sunt in pole-position.
Per ansamblu, o repet a mia oara. Poate aude cineva si isi da seama ca nu e ok un campionat European cu 24 de echipe. Cine stie? Poate o fi mai bine cu grupe valorice ca la rugby. Atunci intr-adevar am vedea jocuri mai tari. Acum, ca de obicei, echipele bune vor fi protejate la tragerile la sorti, ca doar nu picam noi cu Irlanda in sferturi in scenariul in care ne-am califica (si noi si ei), avand acelasi rezultat ca atunci cand erau mai putine echipe. Deci, incotro ne indreptam?
Foto credit : libertatea.roArticolul 'Un Euro slab' are 1 comentariu

  1. 18 iunie 2016 -- 11:08 pm Robert Popa

    E slab din multe de vedere. 1 – sunt prea multe echipe, deci nu mai putem vorbi de o elita a fotbalului 2 – toate formatiile se inchid in aparare, risca putin, cu toate ca la un asemenea nivel vii sa arati intregii lumi ce poti 3 – individualismul jucatorilor, asa cum s-a vazut la meciul Romaniei cu Elvetia. Baietii lui Nea nu au colaborat la putinele ocazii de gol pe care le-au avut, au preferat sa ia actiunile pe cont propriu 4 – nu mai exista determinare in randul fotbalistilor si antrenorilor, se joaca la cacealma 5 – incidentele violente dintre fanii rusi si englezi strica mult imaginea turneului, dar si principiile dupa care se guverneaza sportul. Ce sa mai spun ? Voi aborda si eu aceasta chestiune in perioada urmatoare. Deocamdata, ma bucur ca Spania si Belgia au castigat clar ultimele meciuri, asta insemnand ca se poate face si un pic de spectacol, deja ersm satul de scoruri stranse gen 1-0 sau 2-1. In alta ordine de idei, sper ca Nea Puiu sa opereze schimbarile necesare pentru a invinge Albania si sa lase deoparte atat orgoliile personale, cat si metodele sale prea invechite de pregatire.

    Raspunde


Scrie ceva despre acest articol

Adresa de email nu va fi publicata.

Web development by Roweb

Blog de fotbal online