Scriitori de legenda – Valeriu Argaseala

Nostalgic al timpurilor socialiste, Cornel Dinu ne spunea candva ca fotbalul din trecut era condus de intelectuali de vaza (si informatori la baza : ))), ca sa vorbesc pe limba rimata a personagiului principal al acestui text prost). Ei, iata ca si conducatorii de acum se intrec in a scrie carti , parca numai pentru a-l inciuda pe “procuror”. Or, unde e intelectualitate mai mare decat la scriitori?
Una din stirile sfarsitului de an l-a avut in prim-plan pe Valeriu Argaseala. Nea Vali a scris si el un volum de poezii intitulat “Suflete reci. Cu mult mai singuri decat ieri”. Editura Tracus Arte, anticipand succesul, s-a grabit sa publice OPERA lu’ Nea Vali. Spera sa dea lovitura dupa ce Argaseala va deveni un poet premiat si apreciat. Poate va fi studiat si la scoala. Parca vad un elev bucalat, lipsit de inhibitii, recitand plin de verva si intonatie poezia lu’ Nea Valica : Am vrut sa fiu milionar, de Valeriu Argaseala. Mai tineti minte cand invatam pe de rost poeziile si le spuneam in fata clasei cu titlu, cu autor, cu patos, toate in acelasi algoritm stupid.
– As vrea sa fiu milionar …… : )))
Ca si ceilalti, am citit si eu cele doua texte rimate care, probabil, vor ramane singurele din opera lui Valeriu Argaseala pe care le voi citi. Suna a poezii adolescentine, scrise pe o banca in parc cand iti astepti iubita sau la birou cand nu ai chef de teme si te apuca melancolia ca nu poti sa iti astepti iubita, cu o metrica indentica cu cu cea a poeziilor patriotice, fara substanta, fara expresii pitoresti, fara nimic.
De data asta parca il vad pe Stefan Banica jr. recitandu-i Oanei Sarbu faimoasa poezie “Unde esti”. V-ati prins, tot de Valeriu Argaseala. Seamana perfect cu o poezie pionereasca, cu un limbaj de lemn socialist perfect.
Ma gandeam daca s-a sfatuit cu Nea Mitica, faima de tablagiu care il precede vine de obicei la pachet cu niste rime in functie de zaruri : 1 – 2 …. , 2 – 3 ……. , 4 – 5 , …… , 5 – 6 (asta e cu Nastase, alt scriitor celebru). Cine cunoaste stie la ce ma refer. Cred insa ca asta e nivelul poeziei lu’ Nea Valica.
Daca pe Mihai Stoica si pe Gigi Becali i-am inteles pana la un punct, pentru ca au fost obligati oarecum sa scrie mizeriile alea, pe asta nu-l mai inteleg. Poate a vrut sa arate o data in plus ca oamenii din fotbalul nostru au simtul penibilului inexistent.
P.S. Poate “Mosul Cocosul” i-a adus un dictionar de rime si anul asta Nea Vali ne va mai delecta cu un volum. Cu rime si mai noi. G-yeaaaah!! Vorba lui Uzzi, alt poet.
sursa foto : looktv.roArticolul 'Scriitori de legenda – Valeriu Argaseala' nu are nici un comentariu

Fii primul care comenteaza acest articol!

Scrie ceva despre acest articol

Adresa de email nu va fi publicata.

Web development by Roweb

Blog de fotbal online