In apararea lui Jara

S-au scris sute de randuri despre acel gest regretabil intr-adevar a lui Gonzalo Jara, dar s-a si exagerat peste masura. Provocarile, simularile si modurile de a pacali arbitrul au fost cautate de jucatori inca de la inceputurile fotbalului.  Cine a jucat cat de cat fotbal la un nivel oficial stie despre acest gest, si stie si denumirea lui in jargon fotbalistic : “avansul”. Se practica la toate nivelurile divizionare din Romania si cred ca aproape in toata lumea. Era ideal de folosit de catre fundasi in doua cazuri : in gramezile de la cornere in care arbitrului ii era imposibil sa observe asa ceva, sau in situatia mingilor lungi trimise pe atacantul care era tinut pe piept de fundas. Dar in anii de mai inainte reactia celui “avansat” era mult mai expansiva, fata de cea aproape nula a lui Edinson Cavani (dar pe atunci nu erau nici parade, nici sustinatori, nici casatorii intre persoane de acelasi sex). Pe langa asta, lovituri la glezne aparent neintentionate, calcarea adversarului, lovirea acestuia cu coatele cand se proteja mingea, genunchiul in spate la o saritura la cap, si multe alte tertipuri de a enerva adversarul.
Sunt surprins ca toata lumea critica si sunt convins ca nimeni dintre cei mai vehementi protestatari nu au jucat fotbal nici macar in curtea scolii (pentru cine nu stia fotbal mereu era rezervat un loc in poarta sau pe terenul de baschet).
Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu sunt de acord cu aceste gesturi pe terenul de fotbal, si pare mai de neinteles faptul ca acest baiat a fost atat de naiv incat sa creada ca nu va fi surprins de nicio camera si ulterior sa riste o suspendare. Aceste gesturi trebuie sa dispara din fotbal si fair-play-ul sa fie la el acasa pe dreptunghiul verde. Problema in general tine de educatia fotbalistului care incepe de undeva de la varsta de scoala primara. Daca acolo incepi cu o baza solida, poti avea jucatori buni, cu coloana vertebrala, in schimb daca in educatie s-au infiltrat si aceste tertipuri, se stie ca orice om si le insuseste primele (la fel ca si primele cuvinte dintr-o limba straina).
In incheiere doua lucruri : sunt convins ca Mainz vroia sa scape de ceva timp de Gonzalo si a gasit un pretext mai mult decat favorabil, in loc sa il apere in fata tuturor spunand simplu ca a fost o greseala pe care o fac aproape toti fotbalistii din cauza dorintei de victorie,asa cum ar trebui sa faca orice club cu proprii jucatori, iar in al doilea rand,sunt constient ca fiecare dintre noi are o parte feminina si una masculina (dupa ultimele trend-uri psihologice, in care trebuiesc asumate ambele parti ale personalitatii) dar, totusi, sa nu ne cultivam doar partea feminina pentru ca fotbalul este un sport de barbati pana la urma.

Articolul 'In apararea lui Jara' nu are nici un comentariu

Fii primul care comenteaza acest articol!

Scrie ceva despre acest articol

Adresa de email nu va fi publicata.

Web development by Roweb

Blog de fotbal online