Depresiva si haotica liga secunda

Anii trecuti era un spot pe o televiziune de sport, cred ca Digi sau Sport.ro (de fapt, defuncta Sport.ro, actualmente Pro x, specializata mai nou pe desene animate si seriale difuzate pe Pro tv in anii de glorie ai televiziunii prin cablu in Romania) care spunea ceva de genul : “ Liga 1 nu ar exista fara Liga a 2-a! Urmareste confruntarile in exclusivitate bla bla… “. Cred ca era pe sport.ro cand dadeau mai mult meciurile echipei a doua a Stelei, ma rog.
Mi-a venit in minte reclama asta cand am citit stirea ca ASA Tg. Mures se va desfiinta. Sau ca s-a desfiintat deja. Un traseu normal, dar care surprinde, avand in vedere ascensiunea fulminanta a acestei echipe, care pana nu demult a avut in componenta jucatori ca Mutu, Brandan, N’doye, Muresan, Marius Constantin, Voiculet, Ioan Hora si altii. Ma intreb cum e posibil ca o echipa sustinuta de autoritatile locale sa reuseasca la un moment dat sa adune atatia jucatori valorosi, apoi sa se desfiinteze. In conditiile in care la alte echipe se poate sustine. In conditiile in care Chiajna sau Voluntariul au echipa in prima divizie. Iasiul si Timisoara de asemenea. Si altele. De ce la unii se poate si la altii nu? In fine.
Mi-am aruncat un ochi pe clasamentul ligii secunde, o liga pe care nu am urmarit-o prea interesat, cu exceptia unor meciuri televizate. 20 de echipe din care retrogradeaza 5. Dar de regula retrogradatele sunt echipe care se desfiinteaza. Asa ca daca ai un buget sa termini campionatul ai sanse sa ramai. Deja ASA s-a desfiintat, Olimpia urmeaza si ea (sau cel putin asa spune antrenorul Zoltan Ritli), Pandurii sunt intr-o gaura neagra, Foresta Suceava la fel.
O situatie interesanta se gaseste la Braila. Echipa de pe locul 18 cu CEL MAI BUN ATAC DIN LIGA A DOUA. Nu stiu daca s-a mai intamplat asta, oricum mi se pare o performanta. Sa ai cel mai bun atac si sa retrogradezi. Apararea e a doua cea mai slaba din campionat, dar atacul e senzational. Intamplator sau nu, am urmarit parcursul lor in linii mari. Rezultate de 4 la 4, infrangeri cu 3 la 4, tot felul de pronosticuri de 1 pauza 2 final sau peste 7 goluri. De altfel au si dat afara doi jucatori, pe Costel Rosu (care cred ca era si goghetrul echipei) si pe Gabi Iosafache, dupa acuzatiile aduse de antrenorul Panzaru de trucare a unor meciuri. Alin Panzaru, nimeni altul decat cel care s-a dus cu mesajul lui Baltoi (care a fost suspendat din fotbal, desi nu stiam ca are vreo functie pe undeva) la nu stiu ce comisii. Cum vi se pare asta? Mie mi se pare ceva de genul : “Hotii striga hotii”.
Cred insa ca situatia de la Dacia Unirea Braila radiografiaza fidel situatia per ansamblu in Liga a doua. Jucatori neplatiti, conditii deplorabile, stadioane in paragina, valoare scazuta, suspiciuni peste suspiciuni (chiar daca nu sunt dovezi, numai un naiv si un romantic a fotbalului ar crede ca un jucator cu cateva sute de euro salariu pe care mai mult nu il primeste, nu ar gasi o metoda simpla prin care sa isi rotunjeasca veniturile), dar, cel mai trist, nu exista nicio perspectiva de gasire a unei solutii de salvare.
Ei, iata ca Liga 1 exista si fara Liga a 2-a. Sa vedem insa pentru cat timp, pentru ca la cum merg lucrurile si in Liga 1, nu este exclus ca anii urmatori sa asistam la o situatie similara. Deja avem exemple cu banii din cupele europene disparuti (Otelul Galati), cu banii din drepturile TV (care oricum sunt prea multi pentru un produs aproape nevandabil ca meciurile din Liga 1) cheltuiti cu doua – trei sezoane inainte sau disparuti si ei prin labirinturile contabile, cu finantatori care se retrag (Timisoara, Vaslui), cu primari anchetati ca au dat banii la fotbal, cu jucatori platiti cu salarii de mizerie pentru un fotbal profesionist, dar cel mai des neplatiti cu lunile. Ce sa mai, deja cred ca avem toate premisele.
Oricum, la ce situatie socio-economica avem in Romania, e greu ca fotbalul sa fie sanatos si transparent, asa cum se bate moneda pe la tot felul de emisiuni sportive aflate la limita can-can-ului. De fapt ei spunceva, dar daca nu am avea scandaluri si suspiciuni nici nu si-ar acoperi salariile. Pentru ca aproape asta a mai ramas din fotbalul romanesc.
Sursa foto : europlan-online.de


Tag-uri:


Articolul 'Depresiva si haotica liga secunda' nu are nici un comentariu

Fii primul care comenteaza acest articol!

Scrie ceva despre acest articol

Adresa de email nu va fi publicata.

Web development by Roweb

Blog de fotbal online